המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

מדיניות ציבורית בארץ ובעולם בהתמודדות עם נגיף הקורונה החדש – מחקר משווה (עדכון אחרון: 30.6.20)

במסגרת יוזמה של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות נרתמו שלושה חוקרים לביצוע מחקר שעוסק בניטור וניתוח המדיניות הציבורית ברחבי העולם בניהול משבר הקורונה, תוך השוואה בין המדינות ובדגש על מדינת ישראל כנקודת הייחוס. המחקר מתבסס על איסוף מידע אובייקטיבי של הצעדים הננקטים ברחבי העולם ובניתוח שיטתי ומדעי של הצעדים ויעילותם. מעת לעת יעודכנו ויופצו השינויים וההתפתחויות המרכזיים במדיניות המאבק בקורונה בארץ ובעולם. 
המחקר מבוצע על ידי מר עמית גינזבורג, פרופ' אורה פלטיאל ופרופ' חגי לוין מבית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית של האוניברסיטה העברית והדסה ע"ש בראון.

עדכון 30.6: לאור הדיון הציבורי הער שהתפתח לאחרונה בעקבות סוגיות הקשורות לשקיפות המידע המתוקשר לציבור אודות נתוני המגפה, ובמיוחד בעקבות דיווחי מרכז המידע והידע הלאומי אודות גל שני, בחרנו להתמקד בעדכון זה בנושא הנגשת נתונים לציבור, האחריות המקצועית להפקת דוחות התחלואה והשוואת עמדות חוקיות לניהול המשבר.

סקירה כללית ועדכון מצב
איסוף והנגשת מידע – טבלה משווה
עמדות חוקיות לניהול המשבר – טבלה משווה

 

עדכון 14.6: בשבועיים האחרונים מתמודדת מדינת ישראל עם עלייה במספר המקרים החדשים מעל לרף מאה המקרים שסומן כ"תמרור אזהרה". לאור העלייה החליטה הממשלה ב-8.6 להקפיא את ההקלות המתוכננות של פתיחת מוסדות תרבות. בנוסף, נדחתה חזרת תנועת הרכבות פעם נוספת למועד לא ידוע.

בעדכון זה התמקדנו בסקירת והשוואת המדיניות של מקומות בילוי, מוסדות תרבות ותחבורה ציבורית בישראל וברחבי העולם. מהסקירה עולה שישראל היא המדינה היחידה שהחלה בחזרה לשגרה אך לא החזירה את תנועת הרכבות. בנוסף עולה כי במרבית המדינות אין חובה למדוד טמפרטורה בכניסה לבתי עסק, בניגוד לנעשה בישראל.

סקירה כללית ותמונת מצב
מוסדות תרבות – טבלה משווה
ענף המסעדנות – טבלה משווה

 

עדכון 18.5: בשבועות האחרונים ישראל ומדינות רבות בעולם החלו בהקלות על המשק והציבור בניסיונות לחזור לשגרת חיים. מדינת ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות באירופה לפתוח מחדש את מערכת החינוך. ב-4.5 פורסמה "אסטרטגיית היציאה" של ישראל. בעדכון זה בחרנו להתמקד באסטרטגיית היציאה ולהשוות את התוכנית הישראלית לתוכניות אחרות בעולם. בנוסף, נסתכל על מדינות מזרח אסיה ונראה מה אפשר ללמוד מהן בנושא ההקלות והיערכות לגל שני אפשרי.

אסטרטגיות היציאה בארץ ובעולם – סקירה ותמונת מצב
טבלה משווה

 

 

עדכון 4.5: בשבועות האחרונים עוסקים בסוגיית ההקלות והחזרת המשק לפעילות. בישראל מרבית העסקים הלא חיוניים הורשו לחזור לפעילות תחת הגבלות ("התו הסגול" וכדומה), בניסיון לשמור על ריחוק חברתי במהלך החזרה לפעילות. בשבוע האחרון, הורחבו ההקלות הראשוניות לכלול את מרבית העסקים הלא חיוניים. כמו כן בוטלה הגבלת ה-500 מטר על פעילות גופנית. ביום שישי ה-1.5, אשרה הממשלה חזרה חלקית מאוד במערכת החינוך ותחת מגבלות החל מיום ראשון ה- 3.5.

קיימת מחלוקת לגבי תפקידם של ילדים במגפה והסתברותם להידבק ולהדביק אחרים. הממשלה דחתה את ההחלטה לרגע האחרון בהמתנה למידע ממחקר שערך מכון גרטנר בקרב אוכלוסיית בני ברק, שתוצאותיו הוצגו לממשלה ביום שישי האחרון.

לאור הדיון הציבורי הער בנושא החזרה ללימודים, בחרנו להתמקד בעדכון זה בסקירת הספרות הקיימת לגבי נגיף הקורונה החדש בילדים ובהשוואת מדיניות החזרה ללימודים במדינות שונות בעולם. כחלק מאיסוף המידע יצרנו קשר בעזרת משרד החוץ עם אנשי מקצוע במדינות אחרות. בין היתר עולה כי כדאי לקבוע מדיניות לגבי התגובה למקרי תחלואה אפשריים במוסדות החינוך עם פתיחתם. הדו"ח מתייחס גם להמלצות המדעיות לגבי בתי ספר בנושא חיטוי ושימוש בכפפות.

נגיף הקורונה בילדים והחזרה ללימודים – סקירה ותמונת מצב
מדיניות החזרה ללימודים במדינות שונות – טבלה משווה

 

עדכון  20.4: במהלך חג הפסח ובשבוע האחרון במדינת ישראל עסקו בסוגיית ההקלות במשק ובתוכנית היציאה מן הסגר. אתמול (יום ראשון, 19.4) החלו ההקלות במשק הישראלי. העדכון הנוכחי מתמקד באסטרטגיות יציאה.
העדכון מכיל 3 חלקים:

6.4.20 – עדכון מצב    לטבלה המלאה (אקסל)

דילוג לתוכן