המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

ידע בקרב פסיכיאטרים לגבי עלויות טיפול נפשי ועמדות לגבי חשיבות הידע בבניית תכנית טיפול

חוקרים: עידו לוריא1, 2, דפנה שפט1, 2, שלמה מנדלוביץ1, 2, סא'יד מרעי1, 2
  1. המרכז לבריאות הנפש "שלוותה"
  2. אוניברסיטת ת"א
רקע: מרכיב נכבד בעלות הטיפול הנפשי קשור לתרופות. מחקרים מהעולם מצביעים על רמת ידע ומודעות נמוכים בקרב רופאים לעלות הטיפול, למרות הערכה שהידע בנושא חשוב.
מטרות: למפות בקרב פסיכיאטרים את רמת הידע לעלויות תרופות ועמדותיהם לחשיבות המודעות לנושא.
שיטה: מחקר חתך רוחבי, שאלון שהופץ בדואר האלקטרוני בקרב פסיכיאטרים, מומחים ומתמחים, כולל: א) מידע סוציו-דמוגרפי ומקצועי; ב) שאלות ידע- גובה קצבת נכות בטל"א ועלות תרופות; ג) עמדות לגבי ידע לעלויות טיפול. נבחנו מתאמים בין משתנים סוציו-דמוגרפים לבין הידע לגבי עלויות הטיפול והעמדות לגביהן.
ממצאים עיקריים: 175 פסיכיאטרים מילאו את השאלון, 55% גברים. רמת הידע לגבי מחירי תרופות וגובה הקצבאות הייתה נמוכה. פסיכיאטרים נמצאו מודעים לפערי הידע ולחשיבות ידיעת המחיר. 68% דירגו את השיקול הכלכלי כבעל חשיבות גבוהה או גבוהה מאד. 77% קיבלו מידע לגבי מחירי התרופות מהמטופלים. רופאים בפריפריה היו עם מודעות רבה יותר לפן הכלכלי. רופאים שדיווחו על קלות בגישה למידע על מחירי תרופות, טעו פחות בממוצע בהערכת מחירי תרופה.
מסקנות: פסיכיאטרים בישראל לא יודעים את עלויות התרופות פסיכיאטריות, למרות מודעות לחשיבות העלות בשיקולים לבחירת תרופה. יש חשיבות להנגשת מידע לגבי עלויות תרופות.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: יש לשפר את הידע בקרב פסיכיאטרים לנושאים כלכליים ולהנגיש מידע ביחס לעלויות תרופות וגובה קצבאות, במטרה לטייב את הטיפול באנשים עם אבחנה פסיכיאטריה.
מס’ מחקר: ר/2017/281
תאריך סיום המחקר: 08/2020
דילוג לתוכן