שיפור הזיהוי והמובחנות של תוויות לסימון תרופות
חוקרים: יובל ביתן1
- אוניברסיטת בן-גוריון
רקע: טעויות במהלך הטיפול הרפואי מתרחשות בשיעור גבוה ונחשבות לאחת מסיבות המוות המובילות במדינות מפותחות. אחד הסוגים השכיחים ביותר של שגיאות רפואיות הוא שגיאות במתן של תרופות.
מטרות: המחקר בדק שימוש בדגמים גרפיים (PATTERNS) כאמצעי לשיפור הזיהוי של תוויות של תרופות. פיתחנו תוויות הנבדלות בתדר המרחבי של הרקע(spatial frequency) , וערכנו ניסוי שבדק אם הדגמים הגרפיים מספקים שיפורים בביצועים לעומת תוויות טקסט במשימת חיפוש וזיהוי.
שיטה: הניסוי השווה בין שלושה סוגים של תוויות: תוויות לבנות ושני סוגים של תוויות עם דגמים גרפיים - עם תדר מרחבי נמוך ועם תדר מרחבי גבוה. בניסוי השתתפו 60 משתתפים, 20 בכל אחת מסוגי התוויות.
ממצאים עיקריים: קיימים הבדלים משמעותיים הן בזמן תגובה והן ברמת הדיוק. זמן התגובה הממוצע עבור התוויות התדר המרחבי הנמוך היה 2,810 מילי-שניות, ו- 3,477.62 מילי-שניות עם תוויות התדר המרחביות הגבוהות, לעומת 4,410.56 מילי-שניות עם התוויות הלבנות (>p 0.05 . ( הדיוק בזיהוי התוויות עם הדגמים גרפיים היה 80.5% לעומת 74.7% עם התוויות הלבנות. נמצא הבדל בדפוס החיפוש עבור התוויות עם דגמים גרפיים בהשוואה לתוויות הלבנות - החיפוש אחר תוויות לבנות נעשה בעיקר לאורך ולרוחב, ואילו החיפוש אחר תוויות עם דגמים גרפיים נעשה גם באלכסון.
מסקנות: מהתוצאות עולה כי הוספת דגמים גרפיים לרקע של תוויות טקסט הקטינה משמעותית את זמני החיפוש ושיפרה את הדיוק.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: שימוש בדגמים גרפיים יכול להקטין את הסבירות לטעויות במתן תרופות.
מס’ מחקר: ר/2018/100
תאריך סיום המחקר: 08/2020