המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

שיפור איכות המפגש הרפואי הראשוני באמצעות פיתוח מיומנויות תקשורת במהלך שימוש במחשב

חוקרים: יוסף פליסקין1, איריס רכב2, ציפי הארט3, שמואל רייס4
  1. אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
  2. אוניברסיטת אריאל בשומרון
  3. הקריה האקדמית אונו
  4. אוניברסיטת בר-אילן, צפת
רקע: לתקשורת רופא - מטופל השפעות ממשיות על איכות הטיפול הרפואי ותוצאותיו. בעולם פותחו כללים מנחים לרופאים, וכלי מדידה, בכדי שרופאים ייצרו תקשורת טובה עם מטופליהם.
כיום, מרבית הרופאים ברפואה הראשונית משתמשים במחשב במהלך המפגש, שימוש אשר משפיע, ללא ספק, על יכולתו של הרופא ליצור תקשורת טובה עם המטופל. למרות השינוי בצורת העבודה, חסרים כלי הנחיה והערכה חדשים.
מטרות: לפתח ולתקף כלי להערכת כישורי תקשורת של רופאים בסביבה הממוחשבת, אשר יהווה גם מדריך לשימוש נכון במחשב וניצול יתרונותיו.
שיטה: תהליך פיתוח ובחינת הכלי התבסס על עקרונות תיאורטיים. נתונים נאספו באמצעות ספרות מקצועית, פאנל מומחים, שאלונים, וסימולציות לפי השלבים הבאים:
- יצירת פריטי המדידה מתוך הספרות.
- תיקוף ראשוני של תוכן הפריטים יבוצע באמצעות שני פאנלים של מומחים.
- תיקוף סטטיסטי תוך שימוש בסימולציות, כולל תהליך הכשרת מקודדים וביצוע מהימנות בין שופטים.
ממצאים עיקריים: תהליך איסוף הפריטים התבסס בעיקר על הספרות וכלל 27 פריטים. בפאנל המומחים הראשון, 20 פריטים דורגו כהכרחיים ליצירת תקשורת אפקטיבית בעת שימוש במחשב. פאנל המומחים השני בחן שוב את הפריטים ונבחרו 22 מתוך 27 פריטים אשר ייצגו את הכלי הסופי.
בשלב הניתוח הסטטיסטי, בוצעה הכשרה של 2 מקודדים אשר דירגו 56 סימולציות מצולמות של מפגשי רופא-חולה בסביבה ממוחשבת. 70% מהפריטים הדגימו מהימנות בינונית עד מוחלטת.
מסקנות: ה-e-SEGUE הינו כלי מהימן ותקף בעזרתו ניתן להעריך מיומנויות תקשורת רופא-חולה-מחשב. הפריטים מייצגים נכונה את עולם התוכן אותו הכלי מבקש למדוד ובכך יכולים לשמש גם כקווים מנחים לאינטגרציה של המחשב בתהליך העבודה ברפואה ראשונית תוך שמירה על עקרונות המיקוד במטופל.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: מומלץ ליישם את ה-e-SEGUE לצורכי מדידה, למידה והכשרת רופאים בכל שלבי ההתמחות.
מס’ מחקר: א/2014/13
תאריך סיום המחקר: 07/2017
דילוג לתוכן