שינוי מדיניות האינטייק במרפאות לבריאות הנפש לילדים ולנוער
חוקרים: ענת ברונשטיין קלומק1, שרית פלישתי2, אלן אפטר3, מלכה סולן2
- המרכז הבינתחומי הרצליה, בית הספר לפסיכולוגיה
- מכבי שירותי בריאות
- מרכז שניידר לרפואת ילדים
רקע: אינטייק הנו המפגש הראשון בין המטופל לבין מערכת בריאות הנפש וחשיבותו רבה. אינטייק של ילדים/מתבגרים בישראל כולל כיום לרוב ראיון קליני בלבד, ורק בחלק מהמרפאות קיים שימוש לא אחיד בשאלונים. הוספת שאלונים מובנים וממוחשבים יכולה לקצר את משך האינטייק ולשפר את דיוק האבחנה.
מטרות: מטרתו העיקרית של המחקר הייתה לשפר את האינטייק של ילדים והוריהם הפונים לבריאות הנפש ע"י הטמעת מערכת שאלונים מובנים וממוחשבים. המחקר בחן האם הוספת שאלונים מקצרת את משך האינטייק ותשפר את דיוק האבחנה. בנוסף, המחקר אפשר לבחון את השפעת השאלונים על הברית הטיפולית ושביעות הרצון.
שיטה: המחקר כלל 154 ילדים/מתבגרים בטווח הגילאים שבין 6-12 והוריהם הפונים לטיפול במרפאה לבריאות הנפש לילדים ונוער בנתניה וחולקו באופן רנדומלי לשתי קבוצות:1.קבוצת המחקר- אשר עברה אינטייק הכולל שאלונים מובנים וראיון אחריהם. ו-2. קבוצת הביקורת אשר עברה אינטייק וראיון בלבד (ללא שאלונים).
ממצאים עיקריים: מתוך התוצאות עלה כי משך האינטייק בקרב קבוצת המחקר היה קצר יותר באופן מובהק בהשוואה לקבוצת הביקורת. עם זאת, בחינת ההבדלים בין הקבוצות בדיוק באבחנה העלתה תוצאה קרובה למובהקות כאשר נבחן אחוז ההתאמה, ותוצאה מובהקת כאשר נבחן הדיוק ברמת האבחנה הספציפית. לא נמצאו הבדלים בשביעות הרצון והברית הטיפולית בין קבוצות המחקר.
מסקנות: למחקר זה תרומה רבה לפעילות השוטפת במרפאות לבריאות הנפש. קיצור זמן האינטייק מאפשר לקיים מספר רב יותר של אינטייקים בזמן נתון אשר מייעל את הליך הקליטה למרפאות. בנוסף, היכולת לדייק באבחנה הניתנת לילד מספקת למטופל טיפול מדויק ומתאים יותר לצרכיו.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: בהתבסס על העדויות שהוצגו לעיל, נמליץ על שילוב שאלונים כחלק מהליך עריכת האינטייק בתוך בתי חולים לבריאות הנפש.
מס’ מחקר: ר/2017/213
תאריך סיום המחקר: 12/2021