דף הבית > תקצירי מחקרים > פערים מגזרים בגישה לשרותי רפואה דחופה ובאיכות הטיפול בילדים עם התקף חריף של אסטמה המאובחנים ומטופלים במחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) של בית החולים סורוקה, באר-שבע; מחקר פרוספקטיבי (2012-2013)
פערים מגזרים בגישה לשרותי רפואה דחופה ובאיכות הטיפול בילדים עם התקף חריף של אסטמה המאובחנים ומטופלים במחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) של בית החולים סורוקה, באר-שבע; מחקר פרוספקטיבי (2012-2013)
חוקרים: יוג'ין ליבוביץ1,2, ארנון ברוידס1,2, מיכל מימון1,2, חגי לוין1,2, אשר טל1,2
- אוניברסיטת בן גוריון בנגב
- המרכז האקדמי סורוקה
רקע: פערים משמעותיים מתוארים בגישה וניהול מקרי אסטמה על בסיס מגזרי, כאשר עוני וחוסר גישה לטיפול נחשבים כגורמים המשפיעים החשובים ביותר לתוצא הבריאותי ירוד. ההנחיות המפורסמות במדינות רבות גורסות שהתחלואה באסטמה ניתנת למניעה ע"י ניהול נכון של מקרים ברמה של הקהילה /מלר"ד/אשפוז.
מטרות: לתאר ולאפיין את הפערים המגזריים בגישה לטיפול ובאיכות הטיפול בקרב ילדים בדואים ויהודים עם הח"א.
שיטה: ההורים של החולים אשר נבדקו במלר"ד עקב הח"א נתבקשו למלא שאלון מובנה, המותאם להערכת פערים מגזריים באבחון וניהול המקרים של אסטמה, ע"י בדיקת גורמים דמוגרפיים, סוציו-אקונומיים וטיפולים רבים.
ממצאים עיקריים: השתתפו במחקר 1132 ילדים בני 1-18 שנים (%61.7 בדואים ו-%38.3 יהודים). לא נרשמו הבדלים בין בדואים והיהודים בכל מה שקשור לנגישות לשירותים רפואיים, דרכי גישה לשירותי הרפואה ומתן הטיפול הרפואי. המשפחות הבדואיות התאפיינו ע"י יותר מעשנים, הכנסה נמוכה יותר, השכלה פחותה ואחוזי אבטלה גבוהים יותר. מספר הילדים הבדואים שלא קיבלו טיפול מונע, לא קיבלו טיפול מיידי בבית, קיבלו סטרואידים ותרופות בטא-אגוניסטיות, הגיעו למלר"ד עם ערכי חמצן נמוכים יותר והתאשפזו, היה גבוה יותר לעומת הילדים היהודים. לא נרשמו הבדלים בין הילדים הבדואים לבין הילדים היהודים בשימוש בתרופות בתא-אגוניסטיות בשאיפה ובסטרואידים במלר"ד, באשפוז או שנרשמו בשחרור.
מסקנות: 1) אמנם לא נרשמו הבדלים בגישה לטיפול ובמתן הטיפול מתאים נגד אסטמה, טיפול מונע לא מספיק, "שליטה" במחלה ושימוש בתרופות ל"שליטה" היו קשורים בפערים אתניים וסוציו-אקונומיים; 2 (חוסר דבקות בהנחיות טיפוליות והיעדר תוכניות טיפול מותאמות אישית נתגלו כבעיות ניהוליות משמעותיות באסטמה בשתי האוכלוסיות הנחקרות. בדיקה מעמיקה של תוצאות מחקר זה יכולה לתת תשובות אמיתיות לבעיה רפואית בעלת השלחות רפואיות וציבוריות חשובות, בהתחשב בחומרת המחלה ובתוצאות המרחיקות לכת באיחור במתן הטיפול, מתן טיפול לא מתאים או בהעדר טיפול באסטמה בילדים.
מס’ מחקר: א/2010/98
תאריך סיום המחקר: 12/2014