פיתוח מודל לחיזוי משך אשפוז – פגיה כמקרה מבחן
חוקרים: - אהובה וייס מייליק 1, - אלקסיס מיטלפונקט 1, 2, - יואב בניימיני 2, - דרור מנדל 1, 2, - מלכה גורפיין 2, - צביאל פרוסטיג 2, - אורלי קהת 1
- המרכז הרפואי תל אביב
- אוניברסיטת תל אביב
רקע: היכולת לנבא את משך האשפוז בטיפול נמרץ ילודים בסמוך לזמן הלידה יכולה לתרום רבות לקלינאים, למנהלי מחלקות ולהורים. מודלים שפותחו עד כה לא מספקים יכולת ניבוי מהימנה, מדוייקת ומעשית.
מטרות: פיתוח מודל המנבא משך אשפוז תוך שימוש במסדי הנתונים הקיימים של מחלקת טיפול נמרץ ילודים.
שיטה: אוכלוסיית המחקר כללה פגים שנולדו בשבועות 23-36 להריון. באמצעות שימוש במסד הנתוני הפגייה פותחו ותוקפו מודלים סטטיסטיים לניבוי משך אשפוז. נבחנו מספר אסטרטגיות הכוללות שימוש בנתונים מגוונים במטרה למצוא את מודל הניבוי המדויק והפשוט ביותר לשימוש.
ממצאים עיקריים: לאחר בחינת גישות שונות, נבחר מודל רגרסיה לינארית מסדר שני המבוסס על מספר מצומצם של משתנים הידועים כבר ביממה הראשונה לחייו של הפג. המודל המוצע נבחן גם מול נתוני הפגיה בביה״ח שיבא והראה רמת דיוק דומה. בנוסף, בנינו אפליקציית רשת, המאפשרת שימוש זמין להורים וקלינאים.
מסקנות: מודל ניבוי שפותח אינפורמטיבי, מעשי ופשוט לשימוש בקליניקה. למודל מספר יתרונות על פני המודלים הקיימים: הוא מבוסס על מסד נתנים רחב, הוא מהימן ומתוקף, והוא פשוט לשימוש.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: כיום, הערכות הרופא המטפל לגבי משך האשפוז מתבססות לרוב על מועד הלידה המשוער; בנוסף, מודל התמחור בארץ מתבסס על משקל התינוק בלבד. המודל המוצע ממחיש כי ניתן לבצע הערכות מדויקות יותר לשימוש קליני, ניהולי ותקצובי של משך האשפוז בפגיה.
מס’ מחקר: א/2016/161
תאריך סיום המחקר: 10/2021