המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

מערכת בריאות לאומית: שיווי משקל כללי בסביבה דינמית

חוקרים: רועי בס1
  1. אוניברסיטת חיפה
רקע: מחקר זה מציע מודל שיווי משקל כללי דינמי, אשר נועד לתאר כמה מן התכונות העיקריות המאפיינות מערכות בריאות לאומיות. בפרט, המודל משלב אינטראקציה בין בריאות ופריון, כמו גם בריאות ותוחלת חיים. בנוסף, הוא מתייחס לחוסר הוודאות הקשור בבריאות.
ממצאים עיקריים: מוצעים ארבעה מודלים למערכות בריאות חלופיות, בהם הפרטים מקבלים החלטות אופטימליות לגבי בריאותם. המודל מכויל כדי להתאימו למאפיינים מרכזיים של הנתונים בישראל ובארה"ב. את ההבדלים בין עלויות שירותי הבריאות בשתי מדינות מייחס המודל ליתרון היעילות של המערכת הישראלית.
מסקנות: התוצאות מראות כי בהנתן הפרמטרים המכוילים למשק הישראלי מעורבות ציבורית מביאה לשיפור ברווחה. שיפור זה שקול לעלייה של 1.9% בתצרוכת כאשר הממשלה היא הספקית הבלעדית של שירותי בריאות, ולכדי עלייה של כ-1.2% בתצרוכת עבור המודל המשלב ממשלה וביטוח פרטי, בהשוואה למקרה בו קיים רק ביטוח פרטי.
רמות פריון משופרות, או שיפור ביעילות המגזר הרפואי, משפיעים בעיקר על הגדלת התצרוכת המתאפשרת על ידי צמצום שיעור ההוצאה על בריאות מתוך התוצר. התוצאה נובעת מכך שרמות הטיפול נוטות לכיוון הרמה המקסימאלית האפשרית אשר אינה מושפעת משינויים אלה. לעומת זאת, הפחתה ישירה של ההסתברויות לחוות נזק בריאותי, או שיפורים באפשרויות הטיפול האקטיבי מביאים לשיפור בתוחלת החיים וברווחה הכוללת.
מס’ מחקר: מ/2012/16
תאריך סיום המחקר: 04/2017
דילוג לתוכן