המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

מחסומים להסרת תרופות של מטופלים קשישים עם ריבוי תרופות – נקודת המבט של הרופאים

חוקרים: שרה מלודובן1
  1. האוניברסיטה העברית בירושלים.
רקע: המחקרים שנעשו עד כה על ריבוי תרופות בקשישים התמקדו בשכיחות התופעה ובהשלכותיה, אך מעט מהם עסקו בסיבות לחוסר הטיפול בה.
מטרות: לברר מהם המחסומים המונעים צמצום תרופות לא מתאימות בקשישים, מנקודת המבט של הרופאים המטפלים בהם.
שיטה: שיטה איכותנית. ראיונות עם רופאים ורוקחים המטפלים בקשישים, שכללו: (1) הצגת מקרה היפותטי של קשיש עם ריבוי מחלות וריבוי תרופות. המרואיינים התבקשו לנתח את המקרה ולהציע דרך טיפול. (2) שאלות פתוחות על גישתם לטיפול תרופתי בקשישים ועל תמיכת המערכת בהם.
ממצאים עיקריים: במסגרת הזמן שניתן, כלל המרואיינים התייחסו רק לכחצי מהתלונות ולכ-60% מהתרופות בתיק הרפואי. נמצא חוסר ידע בטיפול תרופתי מיטבי בקשישים. המחסומים העיקריים לטיפול יעיל שנמצאו הם: חוסר זמן ועומס עבודה; חוסר בתקשורת בין רופאים ממוסדות טיפוליים שונים; חוסר בתמיכה ומדיניות מערכתית לטיפול בריבוי תרופות.
מסקנות: במצב הקיים, רופאים אינם יכולים לתת טיפול תרופתי מיטבי לקשישים ולהסיר תרופות לא מתאימות. עם מרבית המחסומים ניתן להתמודד על ידי מדיניות מערכתית.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: לשם פתרון הבעיה יש צורך בראיה מערכתית ובתכנית לאומית הכוללת: שיפור התקשורת בין בית החולים לקהילה; שיפור מערכת המחשוב לתמיכה בקבלת החלטות; חיוב סקירה תקופתית של הטיפול התרופתי והקצאת זמן לשם כך; ריענון ידע.
מס’ מחקר: מ/2012/41
תאריך סיום המחקר: 09/2015
דילוג לתוכן