הנטל הכלכלי של פערים בבריאות בישראל הקשורים במצב חברתי-כלכלי
חוקרים: עמיר שמואלי1, ערן פוליצר2, שלומית אבני3
- האוניברסיטה העברית
- בנק ישראל
- משרד הבריאות
רקע: בכל מקום שהנושא נבחן, נמצאו פערים בבריאות בין קבוצות אוכלוסייה במצב חברתי-כלכלי שונה. פערים אלה גורמים לנטל חברתי-כלכלי במונחי תמותה מוקדמת, אבדן תוצר, טיפול רפואי עודף, והוצאות הממשלה הרחבה. מחקרים שנערכו לאחרונה באנגליה, האיחוד האירופי ובארה"ב מעידים כי הנטל הכלכלי של פערים בבריאות הקשורים בהכנסה, השכלה או בגזע, מגיעים ל 2-10% מהתמ"ג.
מטרות: מטרת המחקר היא לאמוד את הנטל הכלכלי (העלות החברתית) הנגרם כתוצאה מפערים בבריאות הקשורים למעמד חברתי-כלכלי בישראל בשנת 2014.
שיטה: תרחיש השוויון מתאר מצב שבו 50% מיחידות הניתוח (ישובים או פרטים/משקי בית) "העניות" נהנות מיעד השוויון השווה לממוצע (המשוקלל) של מדד הבריאות שנבחר בקרב 50% מיחידות הניתוח ה"עשירות". ההגדרה של "עני" ו"עשיר" נקבעת לפי המדד החברתי-כלכלי הנבחר (הכנסה למבוגר סטנדרטי, השכלה, הציון החברתי-כלכלי של הלמ"ס של היישובים השונים וכו').
אמידת הנטל בישראל מבוססת על צירוף עיבודים ברמות היישוב והפרט או משק ביתו.
אמידת הנטל בישראל מבוססת על צירוף עיבודים ברמות היישוב והפרט או משק ביתו.
ממצאים עיקריים: סך הנטל הכלכלי של הפערים בבריאות הקשורים במצב חברתי-כלכלי מגיע לכ 8 מיליארד ש"ח שהם כ 0.8% מהתמ"ג בגישת ההון האנושי, וכ 12-18 מיליארד ₪ (1.1-1.7% מהתמ"ג) בגישת הרווחה.
מסקנות: סך הנטל הכלכלי של הפערים בבריאות הקשורים במצב חברתי-כלכלי מגיע לכ 8 מיליארד ש"ח שהם כ 0.8% מהתמ"ג בגישת ההון האנושי, וכ 12-18 מיליארד ₪ (1.1-1.7% מהתמ"ג) בגישת הרווחה.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: יש מקום להשקיע בהקטנת אי השוויון בבריאות, בהמשך להשקעות שכבר נעשו על ידי משרד הבריאות והקופות ואף להגדילן, כי התשואה במונחי הקטנת הנטל היא רבה.
מס’ מחקר: ממ/2014/7
תאריך סיום המחקר: 05/2016