גורמי השורש להיעדרויות מפאת מחלה בקרב אחיות בבתי חולים בישראל
חוקרים: בעז יערי1, נועה אביב1, דנה אביטל2
- שירותי בריאות כללית
- אוניברסיטת תל אביב
רקע: היעדרות (Absenteeism) מעבודה, והיעדרות מפאת מחלה בפרט, היא אחת הבעיות הארגוניות היותר מורכבות בארגון בכל הקשור למשאב האנושי.
מטרות: מטרת מחקר זה הנה למצוא את גורמי השורש להיעדרויות מפאת מחלה בקרב אחיות בבתי חולים בישראל, תוך הבחנה בין גילאים שונים.
שיטה: הנתונים נאספו ממערכות המידע של בית-החולים, שאלונים שחולקו לאחיות וראיונות אישיים עם האחיות האחראיות במחלקות הפנימיות, וחולקו לשלוש רמות: פרט, קבוצה ומחלקה. השתמשנו במודלים של רגרסיה לוגיסטית בכדי לאמוד את מידת ההשפעה של המשתנים השונים על הסיכוי של האחות להיעדר מפאת מחלה, תוך חלוקה לשתי קבוצות גיל, אחיות "צעירות" (21-38) ו"מבוגרות" (39-64).
ממצאים עיקריים: מצאנו כי כל קבוצת גיל נותנת חשיבות אחרת לגורמי עבודה שונים, ושהסיכוי להיעדר בגין מחלה מושפע בעיקר מגיל האחות, גיל הילדים ומספרם, מרקם היחסים בתוך המחלקה ואופי הניהול של האחות האחראית, גורמים אשר שלובים זה בזה.
מסקנות: המסקנה המרכזית העולה מניתוח הנתונים הנה שעל מנת להקטין את הסיכוי להיעדר בקרב אחיות העובדות במחלקות הפנימיות, יש לפעול באופן שונה מול כל קבוצת גיל. יתר על כן, את נושא ההיעדרויות מפאת מחלה יש לראות בהקשר הרחב יותר של הנעת עובדים. על מקבלי ההחלטות לשים דגש ליצירת סביבת עבודה בעלת מאפייני עבודה גמישים ומגוונים, המותאמים לקבוצות גיל שונות, דבר שיהווה מפתח להקטנת מספר ימי ההיעדרויות השנתי, הן בקרב האחיות ה"מבוגרות" והן בקרב האחיות ה"צעירות".
מס’ מחקר: ר/2010/126
תאריך סיום המחקר: 07/2014