דף הבית > תקצירי מחקרים > גורמים תרבותיים מעצבים בחוויות הנטל הסובייקטיבי, בקרב אימהות ערביות מוסלמיות לבן/ בת עם מוגבלות נפשית קשה
גורמים תרבותיים מעצבים בחוויות הנטל הסובייקטיבי, בקרב אימהות ערביות מוסלמיות לבן/ בת עם מוגבלות נפשית קשה
חוקרים: אגבארייה מוחמד תאופיק1
- האוניברסיטה העברית בירושלים
רקע: אבחון מחלת נפש בקרב אחד הבנים/ות, מפר את האיזון המשפחתי, מטיל סטיגמה ומכביד את הנטל על ההורים. השפעת המחלה על המשפחה הגרעינית והמורחבת נחקרו בהקשר למושג נטל סובייקטיבי.
מטרות: המחקר בודק איך אימהות ערביות מוסלמיות מתארות וחוות את הנטל הסובייקטיבי המוטל עליהן לנוכח הטיפול בילדיהן עם מוגבלות נפשית קשה, ובהמשך מהם מקומם והשפעתם של מוטיבים תרבותיים בהבניית חוויית הנטל האימהית.
שיטה: במחקר השתתפו 30 אימהות ערביות, נשואות, שחיות במדינת ישראל. הן נדגמו בדגימה "מכוונת". ראיון המחקר כלל 19 שאלות איכותניות, נוסף על שאלון סוציו דמוגרפי המכיל 16 שאלות. ניתוח הממצאים נעשה על פי המתודולוגיה האיכותית. ובהתאם לתיאוריה המעוגנת בשדה Grounded) Theory) של שטראוס וקורבין.
ממצאים עיקריים: נמצאו שישה תחומים שהשפיעו על הנטל האימהי: הגורם הדתי; סוגי הרגשות האימהיים; תפיסת מחלת הנפש; מגע עם אנשי מקצוע; סטיגמה; ותמורות במשפחה הערבית.
מסקנות: ממצאי המחקר הבליטו את השפעתם השונה של גורמים תרבותיים על הנטל הסובייקטיבי. לרוב השפעתם של גורמים אלה הכבידה את חוויית הנטל האימהית. למעשה ההשפעה הברורה של הדת; הסטיגמה; היחס למחלה, והמגע עם אנשי המקצוע, על הנטל האימהי, חיזקה את ההנחה הרואה בהפרעות נפשיות אינטראקציה הבנייתית, תרבותית וחברתית.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: הממצאים תרמו להבנת הצרכים הייחודים לאימהות, ומכאן לפיתוח תוכניות התערבות פרטנית הממוקדות במתן מענה להשלכות הנטל האימהי, ולגיבוש מדיניות מקרו לאוכלוסייה הערבית.
מס’ מחקר: מ/2012/12
תאריך סיום המחקר: 07/2017