דף הבית > תקצירי מחקרים > גורמים מעודדים ומעכבים המשפיעים על החלטות הורים לחיסון ילדיהם בחיסוני שיגרה של גיל הילדות במחוז חיפה ובעיר ת"א יפו
גורמים מעודדים ומעכבים המשפיעים על החלטות הורים לחיסון ילדיהם בחיסוני שיגרה של גיל הילדות במחוז חיפה ובעיר ת"א יפו
חוקרים: אורנה בראון אפל1, שמואל רשפון1, 2, חיים נחמה3
- אוניברסיטת חיפה
- לשכת הבריאות המחוזית, חיפה
- אגף בריאות הציבור, עיריית תל אביב יפו
רקע: בשנים האחרונות, עולה שיעור ההורים הבוחרים לחסן ילדיהם בדרך השונה מהמומלץ. מצב זה, עלול להוביל לירידה בשיעור "חסינות העדר". בארץ, שיעור כיסוי החיסון נקבעים מתוך הילדים המבקרים בתחנות טיפת החלב ואינם כוללים ילדים אשר אינם מגיעים לתחנות.
מטרות: לחקור את הסיבות והגורמים לאי חיסון ילדים לפי המומלץ.
שיטה: מחקר חתך, מקרה-בקרה. על בסיס מיון רשומות רפואיות בתחנות טיפת חלב, חולקו ההורים לקבוצת בקרה- השלימו שגרת חיסונים, וקבוצת מחקר- לא השלימו שגרת חיסונים. אותרו הורים שאינם מוכרים בתחנות טיפות חלב שהיוו קבוצת מחקר נוספת. בוצעו כ-730 ראיונות טלפוניים לאיתור הסיבות להחלטות ההורים תוך השוואת משתנים חברתיים-כלכליים, אוריינות בריאותית ומיקוד שליטה בבריאות, היכולים להשפיע על קבלת ההחלטה. הנתונים נבחנו למציאת קשרים סטטיסטים חד משתנים ובהמשך, רגרסיה לוגיסטית. באמצעות ניתוח נתיבים, נבנה מודל היכול להסביר את הקשרים השונים.
ממצאים עיקריים: שיעור הילדים שלא השלימו לפחות חיסון אחד עומד על 7.4%. 15% ילדים שנולדו באזור המחקר, לא אותרו כרשומים מטופלים בתחנות טיפת חלב. מתוכם נדגמו 209 ילדים ומהם רק 14 ילדים לא היו רשומים כלל בתחנת טיפת חלב, על פי דיווח הוריהם. השכלת ההורה, מיקוד שליטה באחרים, אוריינות בריאותית ביקורתית ועמדות כלפי חיסונים, משפיעים באופן ישיר על קבלת החיסון של הילד.
מסקנות: באמצעות ממצאי המחקר ניתן למקד את הסיבות לאי השלמת חיסוני השגרה ולאפשר לתכנן תוכניות התערבות ייעודיות המותאמות לצורכי ההורים.
מס’ מחקר: ר/2012/149
תאריך סיום המחקר: 11/2015