המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

"בחירה נבונה"- בחינת השימוש ב-CT או PET-CT במעקב שגרתי של חולי לימפומה א-סימפטומטיים בהפוגה בישראל

חוקרים: אורה פלטיאל1, רחל בר-שלום2, נטע גולדשמידט 1, אלדד דן3
  1. המרכז הרפואי הדסה - האוניברסיטה העברית
  2. המרכז הרפואי שערי צדק
  3. הטכניון
רקע: בשנת 2013, במסגרת של "בחירה בחוכמה" ארגונים מקצועיים אמריקאים קראו להגבלת הדמית מעקב בקרב חולי סרטן אסימפטומטים בהפוגה. FDG-PET-CT היה עד אז בשימוש נרחב בישראל במעקב השגרתי של חולי לימפומה בהפוגה למרות ערך חיזוי חיובי נמוך וסיכונים הכרוכים בתוצאות חיוביות כוזבות (false positive, FP), חשיפה לקרינה ועלות ניכרת.
מטרות: להעריך אודות הדמיית מעקב בקרב חולי לימפומה בהפוגה בישראל:
• היקף השימוש
• שיעורים,סיבות והשלכות של תוצאות FP
• עמדות אנשי מקצוע ומטופלים
שיטה: מחקר כמותי ואיכותני. נתחנו ממצאי FDG-PET-CT של 215 חולי לימפומה במעקב וכן- 203 משתתפים בניסוי קליני שעברו את הבדיקות בהפוגה כדי לקבוע שיעורי FP, ההתערבויות כתוצאה ועלויותן. סקרנו עמדות בקרב רופאים, ערכנו קבוצות מיקוד בקרב מטופלים וראיונות עומק בקרב אנשי מקצוע אודות השימוש ב- PET-CT וב- CT בהפוגה.
ממצאים עיקריים: תוצאות FP נראו ב->25% מהבדיקות ו-42% ממטופלים. העלות של גילוי כל הישנות הוערכה בכ- $50,000. המטופלים משוכנעים לגבי הדיוק של PET-CT, מודאגים יחסית מחשיפה לקרינה, אך לא מתוצאות FP או ההשלכות שלהן. תקשורת עם הרופא המטפל עלה כגורם מכריע בשכנוע חולים שיש ערך מועט בהדמיה שגרתית. הרופאים סברו בד"כ כי להדמיה שגרתית ערך מועט להוציא מקרים מסוימים, וזאת ללא קשר עם הכרת המלצה "בחירה בחוכמה", ודחו אפשרות של מגבלות רגולטוריות על בדיקות.
מסקנות: רופאים מוכנים להגביל שימוש בהדמית מעקב כאשר הם משוכנעים שיש לכך ערך מועט. מטופלים מחפשים הרגעה באמצעות הדמיה, מודעים לסיכוני קרינה אבל פחות מודעים להשלכות של תוצאות FP; כאשר רמות האמון והתקשורת עם רופאיהם גבוהות עולה הביטחון במעקב קליני ללא הדמיה.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: להמטולוגים ישראליים יש פתיחות להמלצות הקמפיין "בחירה בחוכמה", אשר יחד עם הנחיות וחינוך המטופלים, עשויים להשפיע באופן ישיר או עקיף על שימוש-מושכל בהדמיה שגרתית.
מס’ מחקר: א/2014/16
תאריך סיום המחקר: 12/2016
דילוג לתוכן