דף הבית > תקצירי מחקרים > בחינת תמהילים אפשריים בין מערכת הבריאות הפרטית והציבורית בישראל ניתוח כלכלי כמותי באמצעות מודל שיווי משקל כללי
בחינת תמהילים אפשריים בין מערכת הבריאות הפרטית והציבורית בישראל ניתוח כלכלי כמותי באמצעות מודל שיווי משקל כללי
חוקרים: סני זיו1
- המכללה האקדמית תל-אביב יפו
רקע: על רקע הגידול בביקוש לשירותי בריאות מצד אחד וצמצום שירותי הבריאות הציבוריים מצד שני התפתח בשנים האחרונות דיון ציבורי בשאלת שילוב המיגזר הפרטי באספקת שירותי בריאות תוך התמקדות במיגזר בתי החולים ובשר"פ.
מטרות: בחינת התועלת הכלכלית מהגדלת משקל המיגזר הפרטי המאופיין ביעילות בייצור ובהקטנת העיוותים הנובעים ממיסוי יתר מול הפסד התועלת הנובע מהקטנת הערך החברתי של אספקה ציבורית של שירותי בריאות.
שיטה: המחקר נערך באמצעות בניית מודל בשיווי משקל כללי, עם התמקדות בסקטור הבריאות. כיול המודל לשנת הבסיס מבוסס על פיתוח מטריצת חשבונאות חברתית עם דגש על בריאות ציבורית ופרטית.
ממצאים עיקריים: ללא התייחסות לערך החברתי תוספת התועלת למשק מהגדלת מערכת הבריאות הפרטית תנוע בין 0.13% -0.45% מהתוצר בהתאם לגמישות התחלופה תוך גידול משמעותי בצריכה של שירותי בריאות. בהינתן ערכים חברתיים שונים תוספת התועלת קטנה במהירות עד לנקודה בה המערכת אדישה בין מערכת פרטית וציבורית.
מסקנות: הקבליברציה של המודל לישראל, מראה כי במיקרים רבים תוספת התועלת נמוכה מהפסד הערך החברתי. מעבר למערכת פרטית במקביל למתן סובסידה למערכת הציבורית לא תפתור את בעיית הפסדי הערך החברתי.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: חיזוק המערכת הציבורית בישראל תוך הגדלת המיסוי המיועד לשירותי בריאות. בחינה פרטנית של מעבר לפרטי בחלקים שונים של מערכת הבריאות באמצעות ניתוח של תוספת היעילות מול הפרשי הרווחה.
מס’ מחקר: ר/2014/94
תאריך סיום המחקר: 04/2017