דף הבית > תקצירי מחקרים > בדיקת אפקטיביות של אסטרטגיה חדשה לשיפור של תרבות בטיחות-מאושפזים בבתי חולים
בדיקת אפקטיביות של אסטרטגיה חדשה לשיפור של תרבות בטיחות-מאושפזים בבתי חולים
חוקרים: דב זהר1, רונן מרום2
- הטכניון
- מרכז רפואי העמק
רקע: למרות מאמץ מדעי מתמשך לשיפור תרבות הבטיחות בבתי חולים, עד היום לא פורסמו כל מחקרים אשר הציעו אסטרטגיה אפקטיבית לשיפור תרבות הבטיחות במחלקות רפואיות.
מטרות: המחקר נועד לבחון את האפקטיביות של שיטה חדשה לשיפור תרבות הבטיחות בבתי חולים.
שיטת השיפור מתמקדת בשינוי ההתנהגות המילולית של האחות הראשית בכל מחלקה במהלך שיחות יומיות עם אחיות המחלקה.
שיטת השיפור מתמקדת בשינוי ההתנהגות המילולית של האחות הראשית בכל מחלקה במהלך שיחות יומיות עם אחיות המחלקה.
שיטה: המחקר תוכנן כמחקר שדה אקספרימנטלי עם בחירה אקראית של כל אחת מן המחלקות הרפואיות בבית החולים לקבוצות ניסוי וביקורת בשילוב עם מדידות של תרבות הבטיחות והתנהגות הבטיחות של אחיות חודשיים לפני תחילת הפרויקט וחודשיים לאחר סיומו. אסטרטגיית ההתערבות כללה מתן שני משובים אישיים לאחיות ראשיות בקבוצת הניסוי על מסרים אותם הן העבירו במהלך 10 השיחות היומיות האחרונות עם אחיות המחלקה. אחיות ראשיות בקבוצת הביקורת לא קיבלו משוב למרות איסוף נתוני השיחות לגבי השיחות אותן קיימו עם אחיות המחלקה.
ממצאים עיקריים: ההתערבות שלנו הובילה לעלייה מובהקת של מסרי עזרה ומסרי שיפור, וירידה של מסרי האשמה המועברים על ידי אחיות אחראיות במהלך שיחות יומיות עם אחיות המחלקה. עקב כך נוצרה עלייה של התנהגויות ממוקדות-סיעוד ותקשורת עם המטופל, עלייה של עבודת צוות של אחיות המחלקה, ועלייה בדיווחים על טעויות טיפוליות. בנוסף, נוצר שיפור מובהק של אקלים הבטיחות בקבוצת הניסוי לעומת העדר כל שינוי (ואף ירידה) בקבוצת הביקורת.
מסקנות: ניתן לשפר את תרבות הבטיחות במחלקות רפואיות תוך שימוש במשוב אישי לאחיות האחראיות המתייחס למסרי בטיחות המועברים בשיחות יומיות עם אחיות המחלקה.
מס’ מחקר: ר/2014/12
תאריך סיום המחקר: 04/2016