המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

אסדרת תחום התיירות הרפואית בישראל

חוקרים: רותם גבאי-ברקת1
  1. האוניברסיטה העברית בירושלים
רקע: התיירות הרפואית היא תחום מתפתח מאד בעולם, וישראל תופסת מקום של כבוד בתחום, עם הכנסות שנאמדות בכחצי מיליארד ש״ח והכנסות כוללות למשק של למעלה ממיליארד ש״ח בשנה. המחקר מתאר את כלל התופעה בישראל: יתרונותיה, תחלואיה, הכנסותיה, השוואתה למדינות אחרות בעולם וכו׳
מטרות: מטרת המחקר היא לבדוק, לתאר, למפות ולבקר את האסדרה שמקיים משרד הבריאות על התיירות הרפואית בישראל.
שיטה: קיימתי ראיונות עומק עם אנשי מפתח בתחום התיירות הרפואית בישראל, לרבות: בכירים במשרד הבריאות, חברי הנהלה בבתי החולים, מומחה לביטוחי בריאות, מנהלי חברות תיירות רפואית, יו״ר ההסתדרות הרפואית בישראל, עובדי משרד התיירות ומנהלי עמותות העוסקות בזכויות רפואיות. זאת, במטרה לעמוד על היקף האסדרה ויישומה על התחום. בנוסף לכך, בחנתי וניתחתי טקסטים כגון: דו״חות, פרוטוקולים, חוזרי מנכ״ל משרד הבריאות, כתבות עיתונות, ניירות עמדה ומסמכים נוספים.

ממצאים עיקריים: משנת 1995 נעשו נסיונות רבים לאסדר את תחום התיירות הרפואית בישראל. רוב הנסיונות לא צלחו והתיירות הרפואית המשיכה לפרוח ולהתקיים גם בבתי החולים הציבוריים. למרות יתרונותיה הכלכליים, מהמחקר עולות טענות אתיות ואי שביעות רצון מכך שהתיירות הרפואית פוגעת בשוויון בין תיירים רפואיים לבין חולים ישראלים, באופן הנוגד לחלוטין את מטרתו של חוק הבריאות הממלכתי. רק עם פרסום מסקנות ״ועדת גרמן״ הוחלו על התחום כללים והגבלות נרחבות, אך טרם ברור האם ייושמו בממשלה הנוכחית.
מסקנות: בשל התקצוב החסר, סביר להניח כי מנהלי בתי החולים ימשיכו לנסות ולפתח את תחום התיירות הרפואית שמהווה הכנסה גבוהה למשק התקציב של בית החולים. ללא שינוי בתקצוב בתי חולים, בד בבד עם יישום מסקנות ״ועדת גרמן״ בנושא התיירות הרפואית בישראל, עלולה להימשך הפגיעה בחולים הישראלים הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. לכן, החלת אסדרה בתחום זה היא חשובה ביותר.
מס’ מחקר: מ/2012/22
תאריך סיום המחקר: 07/2015
דילוג לתוכן