אופטימיזציה של תהליכי עבודה במחלקה לרפואה דחופה בשיטות "ניהול ממוקד"
חוקרים: דגן שורץ1, אבישי גולדברג1, בועז רונן2, יוסף פליסקין1
- אוניברסיטת בן גוריון
- אוניברסיטת תל אביב
רקע: המחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) היא שער הכניסה העיקרי לבית החולים ואתר האבחון והטיפול הראשוני לפונים. בשנים האחרונות, מחריפה בעיית העומס במלר"דים רבים בארץ ובעולם. העומס פוגע ע"פ הספרות, לא רק בשירות, אלא גם באיכות האבחון והטיפול. ניהול ממוקד הינו אוסף כלים, המסייעים במיקוד, מדידה ואופטימיזציה של תהליכים מורכבים.
מטרות: מיפוי בעיות תפעוליות עיקריות באמצעות ראיונות מומחים.
בנייה של מדדי עומס.
בניית כלים לשיפור תהליכי עבודה במלר"ד.
בנייה של מדדי עומס.
בניית כלים לשיפור תהליכי עבודה במלר"ד.
שיטה: ראיונות מומחים מובנים למחצה עם אחיות אחראיות, מנהלי מלר"דים, מנהלים או סגני מנהלים של בתי חולים, וכן מנכ"ל ומנכ"ל בדימוס של משרד הבריאות. בהמשך, ניתוח נתוני מלר"ד תפעוליים של 4 בתי חולים.
ממצאים עיקריים: קיים עומס הפוגע באיכות השירות, המתבטא בזמני המתנה ושהייה ארוכים. בחלק מבתי החולים נמצא גם שיעור חריג של "עוזבים" ושל פניות חוזרות למלר"ד. נמצאו פערים גדולים בין בתי החולים הציבוריים בישראל במשאבים המוקצים למלר"ד. הבעיות התפעוליות מחמירות בשעות הערב והלילה.
מסקנות: קיימות בעיות תפעוליות משמעותיות במלר"דים בישראל. קיימת חוסר אחידות בהקצאת המשאבים בין בתי החולים ובין המשמרות השונות בתוכם. לא מתבצעת מדידה המשכית של מדדים תפעוליים וקליניים ואין סטנדרטים מחייבים.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: ליישם מדידה רציפה של מדדים תפעוליים ושל משאבי כוח אדם מקצועי במלר"דים. קביעת סטנדרטים מינימאליים בתחומים אלו. שיפור הכיסוי הרפואי במלר"דים בשעות הערב הלילה וסופי השבוע.
מס’ מחקר: ר/2012/128
תאריך סיום המחקר: 12/2014