דף הבית > תקצירי מחקרים > תכניות סקר לסרטן המעי הגס בישראל: השתתפות, התמדה והשפעתן על היארעות המחלה ועל התמותה ממנה
תכניות סקר לסרטן המעי הגס בישראל: השתתפות, התמדה והשפעתן על היארעות המחלה ועל התמותה ממנה
חוקרים: ליאור כ"ץ1, רונית קלדרון מרגלית1, זהר לוי2
- הדסה והאוניברסיטה העברית
- אוניברסיטת תל אביב
רקע: סרטן המעי הגס (סמ"ג) הינו גורם התמותה מספר שתיים מסרטן בישראל. גילוי מוקדם מאפשר להגיע לכ-90% ריפוי מסרטן זה, ולכן ניתן להניח שרוב מקרי המוות מסמ"ג נובעים מכשלים בתהליך הסקר.
מטרות: בדיקת הקשר בין שיעור ההיענות לתהליך הסקר לסמ"ג לבין התמותה המיוחסת לסרטן זה, וזיהוי נקודות הכשל בתהליך.
שיטה: מחקר מקרה-ביקורת הכולל מבוטחי שירותי בריאות כללית שנפטרו מסמ"ג בשנים 2012-2019. נמדדו ההשתתפות וההתמדה שלהם בתכניות הסקר לגילוי מוקדם של סמ"ג, יחד עם פרופורציות הכשלים בתוכניות הסקר, תוך ביצוע השוואה לתוצאות בין קבוצת המקרים וקבוצת הביקורת המותאמת לה.
ממצאים עיקריים: מתוך קבוצת המקרים (1366), 76.8% נפטרו בקרב אלו שלא קיימו מהלך סקר תקין. בקרב קבוצת הביקורת (6648) ל-77% היה מהלך סקר תקין. מטופלים ללא בדיקת סקר בתוקף היו בסיכון גבוה יותר למוות מ-CRC (יחס סיכויים, 3.01; רווח בר-סמך של 95%, 2.41-3.68). כישלון להיסקר במרווחי הזמן המומלצים התרחש ב-54.48% מהחולים שמתו מ-CRC לעומת 28.43% מהחולים ללא סרטן; מוות מ-CRC נמצא קשור לסיכויים גבוהים יותר של כישלון בסקירה מעולם, אי-סקירה במרווחי הזמן המומלצים, או אי מעקב אחר תוצאות לא תקינות של בדיקות הסקר (יחס סיכויים, 4.56; רווח סמך של 95%, 3.98-5.22).
מסקנות: ביצוע בדיקות סקר בהתאם להמלצות מוריד משמעותית את הסיכון לסרטן המעי הגס. למרות שיעורי היענות גבוהים לבדיקות הסקר, לרוב הנפטרים מסמ"ג היה כשל שניתן לזיהוי ובר התערבות. חוסר ביצוע בדיקות סקר כלל או במרווח המקובל העלו משמעותית את הסיכון לתמותה.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: חוסר ביצוע או חוסר התמדה בבדיקות הסקר לגילוי מוקדם של סמ"ג הינם גורמים קריטיים לתמותה מסרטן זה. מומלץ כי משרד הבריאות וקופות החולים יבצעו מעקב אקטיבי לביצוע בדיקות אלו ולהתמדה בהן.
מס’ מחקר: ר/2020/182
תאריך סיום המחקר: 05/2024