המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

השפעת הרגלי העישון בקרב הרופאים ערבים ישראלים על מעורבותם בגמילת מטופליהם מעישון

חוקרים: בשארה האשם 1,2
  1. המרכז הרפואי הגליל
  2. אוניברסיטת בר-אילן
רקע: עישון סיגריות הינו הגורם העיקרי לתחלואה ותמותה הניתנים למניעה בעולם, ומעריכים כי העישון גבה את חייהם של כ-8,000 איש בשנה האחרונה בישראל. העלות הכוללת של העישון למשק בישראל מוערכת ב 12.8 מיליארד ₪ לשנה. בישראל, שיעור המעשנים הגבוה ביותר הינו בקרב גברים באוכלוסייה הערבית וללא קשר לרמת ההשכלה.
מטרות: לבדוק שיעור המעשנים בקרב רופאי הקהילה במגזר הערבי והשפעת הרגלי העישון של הרופא על מידת מעורבותו בקידום גמילה מעישון. בנוסף, לבחון מידת נכונות הרופאים המעשנים להשתתף בתוכנית גמילה מעישון.
שיטה: מחקר חתך אשר במסגרתו רופאי הקהילה באזור נצרת נתבקשו לענות לשאלון אודות הרגלי העישון שלהם ומידת הזמן שהם מקדישים במטרה לשכנע מטופליהם המעשנים להפסיק.
ממצאים עיקריים: שיעור העישון בקרב רופאים גברים היה 26.2% (95% רווח סמך: 18.9-34.2%), נמוך משיעור העישון בקרב כלל הגברים הערבים (43.9%). כמחצית הרופאים הקדישו בין חמש לעשר דקות ו 69% מהרופאים דיווחו שהם מקדישים לפחות 3 דקות לשיחה בנושא הפסקת עישון עם המטופל, ללא מצאנו הבדל במשך הזמן המושקע בין רופאים מעשנים לעומת רופאים שאינם מעשנים ((p>.43.
כמחצית מהרופאים המעשנים סברו כי הרגלי העישון שלהם אינם משפיעים או בעלי השפעה מועטה בלבד על הרגלי העישון של מטופליהם לעומת 22% בקרב הרופאים שאינם מעשנים (p<.02).
מסקנות: שיעור המעשנים בקרב רופאי הקהילה במגזר הערבי נמוך באופן משמעותי בהשוואה למדווח בקרב הגברים הערבים הישראלים. לא היה הבדל משמעותי בזמן שהרופא מקדיש לשיחה עם המטופל לגבי גמילה מעישון בין רופאים מעשנים לעומת רופאים שאינם מעשנים. כמחצית הרופאים שעשנו אי פעם הפסיק לעשן, וכמחצית הרופאים המעשנים כיום שוקלים להפסיק ומוכנים להשתתף בסדנאות גמילה מעישון.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: יש להציע לרופאים במגזר הערבי סדנאות גמילה מעישון בכדי להוריד את שיעור המעשנים בקרב הרופאים ולהגביר את מודעות ומעורבות הרופאים במאמץ נגד עישון בקרב האוכלוסייה הערבית במדינת ישראל.
מס’ מחקר: ר/2013/111
תאריך סיום המחקר: 12/2014
דילוג לתוכן