המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

הערכת תרומתה של רשת חברתית בריאותית על מידת המעורבות הפעילה של גולשים הסובלים ממחלה כרונית

חוקרים: רחלי מגנזי1
  1. אוניברסיטת בר אילן
רקע: המהפכה הטכנולוגית הבולטת ביותר היא כניסת האינטרנט אשר הפך חלק בלתי נפרד מחיינו בתחומי החיים השונים. כחלק מהתפתחות זו, התפתחו גם רשתות חברתיות ומהוות חלק משמעותי ומשפיע בפוליטיקה, חינוך, צרכנות, חברתיות,פרסום ועוד. היה זה עניין של זמן עד לכניסתן של הרשתות החברתיות לתחום הבריאות. ניתן לראות שימוש באינטרנט למתן שירות, ניטור בבית, תקשורת אינטראקטיבית בין המטופל לנותני השירות, העברת מידע, תמיכה ועוד. מחקר זה בא לשפוך אור על ההשלכות המעשיות לתחום הבריאות באינטרנט למטופל ולמערכות הבריאות בארץ ובעולם המתמודדות עם הוצאות הולכות וגדלות לשירותי בריאות.
מטרות: מחקר זה בדק האם רשת חברתית בריאותית יכולה לתרום למעורבות האישית בניהול המחלה של גולשים הסובלים ממחלה כרונית. לאפיין את הגולשים באתר, לבחון את הקשר בין מידת הפעילות והמעורבות באתר, למידת המעורבות בניהול המחלה, ולהשוות בין גולשים וותיקים לחדשים. בנוסף, לבחון את השינוי במידת המעורבות בניהול המחלה בקרב גולשים חדשים בהשוואה לעצמם לאחר שלושה חודשים מההרשמה לאתר. השערות מחקר זה, שימצא קשר בין מצב סוציודמוגרפי לבין מידת המעורבות בניהול המחלה והפעילות של הגולשים באתר - גולשים וותיקים ופעילים באתר יהיו מעורבים יותר בניהול מחלתם בהשוואה לגולשים חדשים ולא פעילים.
שיטה: מחקר זה הינו מחקר עוקבה פרוספקטיבי עם מרכיב רטרוספקטיבי. שנערך מנובמבר 2012 ועד נובמבר 2013 ברשת החברתית בריאותית "כמוני".
ממצאים עיקריים: המחקר כלל שתי קבוצות, סה"כ 686 נבדקים הכוללים גולשים וותיקים וחדשים.
מסקנות: נמצא, שקיים קשר חיובי בין תדירות וזמן הגלישה לבין מידת תחושת הביטחון, השיתוף והתמיכה והמעורבות העצמית בטיפול ושלחברות ברשת חברתית בריאותית השפעה על מידת המעורבות בניהול המחלה.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: המסקנה המשמעותית ביותר הינה ההבנה שע"י רשת חברתית בריאותית ניתן להשפיע על מידת המעורבות של המטופל בניהול מחלתו.
מס’ מחקר: א/2010/75
תאריך סיום המחקר: 12/2014
דילוג לתוכן