המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

ההוצאה לבריאות והנכונות לשלם עבור זכות הבחירה במוסד רפואי במערכת הבריאות הציבורית בישראל

חוקרים: שולי ברמלי-גרינברג1, יצחק ברלוביץ'2, יצחק זיידס3
  1. מאיירס-ג'וינט-מכון ברוקדייל
  2. המרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון
  3. המרכז הרפואי שיבא, תל השומר
רקע: השתמשנו באמידת הנכונות לשלם בפועל (ex-post willingness to pay) כדי לאמוד את התופעה של מבקרים הנכונים לשלם עבור זכות הבחירה לפעילויות אמבולטוריות בבתי חולים במערכת הציבורית ולהבין את הסיבות הגורמים לכך.
שיטה: למחקר שני קבצי נתונים ייחודיים והוא בוצע בשני שלבים:
1. נותחו קבצי נתונים מנהליים משני בי"ח (שיבא ו-וולפסון) שכללו את כל הביקורים במרפאות החוץ של בתי חולים אלו ב-4 נקודות הזמן שנבחרו למחקר.
2. בוצע סקר טלפוני בקרב מדגם מייצג של מבקרים במרפאות החוץ.
נמצא שאחד מכל שבעה מהמבקרים במרפאות החוץ של בתי החולים מימן את הביקור בתשלום פרטי: 6% בוולפסון ו-16% בשיבא. בממוצע, שילמו המבקרים בתשלום פרטי 503 שקלים (סטיית תקן 1,538). נתוח הנתונים משני קבצי הנתונים אפשר בחינה לעומק של שאלת הנכונות לשלם לפי: מאפייני בי"ח, הביקור, המבקר והקופה המבטחת, ולמחקר ממצאים רבים ומעניינים.
למשל, נמצא שמטופלים במצב חברתי כלכלי גבוה, אשר רוצים להגיע למטפל או לבית חולים מסוים, ומבקשים לקבל טיפול איכותי וטוב יותר לתפיסתם נכונים יותר לשלם. ממצא נוסף, שמטופלים קלים ובריאים יותר מגיעים בתשלום פרטי. עוד נמצא שהסיכוי לפנות בתשלום פרטי גבוה יותר עבור מקרים קלים יחסית ועבור אלו שאין להם ביקורים קודמים.
מסקנות והשלכות למדיניות: הממצאים מלמדים כי מצד אחד, הפְּנִייה בתשלום פרטי מהווה מענה לצרכים נתפסים של הציבור.. מצד שני, הממצאים מעלים את השאלה עד כמה הפְּנִייה בתשלום פרטי קשורה לפעולות של בית החולים, למשל האם בתי החולים או הקופות מווסתים ביקושים על פי מגבלת המקורות כך שהמקרים הקשים יותר מופנים לציבורי ולעומתם מטופלים הקלים יותר הרוצים בטיפול מגיעים בתשלום פרטי.
בין שהסיבה לפנייה בתשלום פרטי היא הרצון לקבל שירותים באיכות טובה יותר ובין אם זה בגלל העדפה הקשורה בזכותם וביכולתם לבחור – שאלת המחקר מעניינת וחשובה וממצאי המחקר יוכלו לסייע לקובעי מדיניות להעריך את התופעה את המאפיינים שלה ומכאן משליכים על מה נדרש כדי לצמצמה.
מס’ מחקר: א/2010/155
תאריך סיום המחקר: 08/2016
דילוג לתוכן