דף הבית > תקצירי מחקרים > הגורמים האפשריים המשפיעים על העלייה בפניות למיון יולדות בין השנים 2006-2010 במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה
הגורמים האפשריים המשפיעים על העלייה בפניות למיון יולדות בין השנים 2006-2010 במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה
חוקרים: לורה ורשבסקי-ליבנה ז"ל1, איריס רז2, ארנון ויז'ניצר3, לנה נובק4, ימימה שחר2
- מכללת ספיר
- המרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה
- בית חולים בילינסון
- אוניברסיטת בן גוריון
רקע: שימוש מופרז בחדרי מיון גורם לצפיפות, עומס רב והגדלת עלויות. נשים הרות מודאגות פונות, לעתים, ביוזמתן למרכז בריאות שלישוני גם כשאינן סובלות מבעיה מילדותית חמורה.
מטרות: לבדוק את הגורמים העיקריים להיווצרות עומס וצפיפות במיון יולדות.
שיטה: המחקר מתבסס על נתוני בית חולים אזורי המספק שירות רפואי מיילדותי לכל אזור הדרום במדינת ישראל (עומס יומי של 37 לידות ). שיעור הנשים ששוחררו לביתן שימש מדד לפניות לא מוצדקות.
ממצאים עיקריים: נצפתה עליה גדולה יותר במספר הפניות הלא דחופות (3.4% מדי שנה) בהשוואה לעליה הטבעית במספר הלידות (1.9% מדי שנה). ניתוח הנתונים הראה עליה משמעותית סטטיסטית במספר הפניות למיון יולדות ( RR=1.29) ועליה במספר הפניות הלא מוצדקות (RR=1.07). עליה באה בעקבות שינוי בנו הנוהל בקופ"ח "כללית" הפוטר נשים מתשלום עצמי על פניה למיון יולדות לאחר שעות העבודה של מרפאות הראשוניות.
נשים שהשתחררו הביתה היו, לרוב, נשים צעירות בהריונן הראשון ואילו אלו שנשלחו לאשפוז היו בד"כ נשים עם בעיות כרוניות, בעיות קשורות בהריון או כאלה שתלונותיהן היו מוצדקות.
נשים שהשתחררו הביתה היו, לרוב, נשים צעירות בהריונן הראשון ואילו אלו שנשלחו לאשפוז היו בד"כ נשים עם בעיות כרוניות, בעיות קשורות בהריון או כאלה שתלונותיהן היו מוצדקות.
מסקנות: הראינו ששינוים סטטטוריים כמו נוהל בתשלום עבור פניה למיון מעלה את שיעור השימוש המופרז בשירותי מיון יולדות.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: ממצאי המחקר מצביעים על הצורך בבחינה מחודשת של מדיניות ההפניה למיון יולדות שתוביל לצמצום מספר הפניות הלא מוצדקות.
מס’ מחקר: ר/2011/51
תאריך סיום המחקר: 07/2014