המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

זיהוי גורמים המשפיעים על אקלים בטיחות-חולים במחלקות בי"ח

חוקרים: יעל ליבנה1, שרית רשקוביץ1
  1. המכללה האקדמית עמק יזרעאל.
רקע: מאמצים ניכרים בעשור האחרון לשיפור בטיחות הטיפול לא הניבו את התוצאות הרצויות. מחקר זה מאמץ גישה מערכתית ליצירת אקלים ארגוני המעודד הקפדה על בטיחות המטופלים באופן שגרתי מצד כל עובדי הארגון.
מטרות: זיהוי מאפייני אחות אחראית המקדמים אקלים בטיחות מטופלים; בחינת הקשר בין אקלים בטיחות מטופלים לבין מדדים אובייקטיביים וסובייקטיביים של בטיחות הטיפול; בחינת התפקיד המתווך של אקלים בטיחות מטופלים בקשר שבין מאפייני האחות האחראית לבין רמת הבטיחות במחלקה.
שיטה: במחקר השתתפו 299 אחיות מ- 26 מחלקות בבי"ח אחד. הנתונים נאספו ממספר מקורות: דיווח עצמי של אחיות ושל אחיות אחראיות, נתוני ביה"ח על אירועים חריגים, תצפיות על התנהגויות בטיחות של האחיות.
ממצאים עיקריים: ממדים שונים של אקלים בטיחות מטופלים מתווכים את השפעת מאפייני האחות האחראית על רמת הבטיחות במחלקה.

מסקנות: בעוד סגנון מנהיגות התומך בבטיחות מוביל לנורמות התנהגות בטיחותית ובאמצעותן משפיע על תפיסת האחיות את רמת הבטיחות, תחושת האוטונומיה של האחות האחראית מקדמת למידה קבוצתית ובדרך זו מפחיתה אירועים חריגים.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: צמצום שיעור הטעויות בטיפול מחייב יצירת אקלים ארגוני המדגיש את בטיחות המטופל כחלק משגרת העבודה. לשם כך מומלץ לפתח יכולות למידה קבוצתית בקרב צוותי הסיעוד בצד ביסוס נורמות התנהגות המדגישות היענות לנהלי בטיחות. מטרה זו תושג על-ידי הכשרת האחיות האחראיות בסגנון מנהיגות המקדם בטיחות, ומאידך הגברת תחושת האוטונומיה שלהן.
מס’ מחקר: ר/2013/30
תאריך סיום המחקר: 09/2015
דילוג לתוכן