המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות (ע”ר)

The Israel National Institute For Health Policy Research

בחינת תחזיות הביקוש לאחיות למול תחזיות ההיצע

חוקרים: נורית ניראל1, אורלי גרינשטיין-כהן2
  1. מאיירס-ג'וינט-מכון ברוקדייל
  2. אוניברסיטת בן גוריון בנגב
רקע: העיסוק בבדיקת ההיצע והביקוש לכוח העבודה בבריאות גבר בשל מחסור חמור בו וחוסר האיזון בין הביקוש להיצע לו. בישראל נבדקו מאפייני התעסוקה וההיצע החזוי של אחיות מוסמכות במחקר שהתפרסם לאחרונה (ניראל ואח', 2010). המחקר הנוכחי מבקש לצעוד צעד נוסף בתכנון כוח האדם בתחום הסיעוד בישראל.
מטרות: לבחון את הביקוש הצפוי לאחיות, את ההתאמה בין תחזיות ההיצע לבין תחזיות הביקוש, ואת השלכותיה של בחינה זו על תכנון כוח העבודה.
שיטה: 1. ראיונות פתוחים עם אנשי מפתח במערכת הבריאות ובתחום הסיעוד 2. בחינת תחזיות ביקוש והיצע לאחיות מוסמכות 3. בחינת ההתאמה בין תחזיות ההיצע לתחזיות הביקוש.
ממצאים עיקריים: בחינת ההתאמה בין תחזיות הביקוש ובין תחזיות ההיצע מעלה כי לפי התרחיש של היצע אחיות עד גיל 60, כל המודלים לחיזוי הביקוש צופים מחסור באחיות כבר בטווח הקצר (שנת 2015). כאשר נבחן הפער בין ההיצע לביקוש לפי תרחיש של אחיות עד גיל 65 בכוח העבודה, לפי חלק מן המודלים יש איזון בין ההיצע לביקוש או אפילו עודף של אחיות בטווח הקצר. אולם, לפי כל המודלים צפוי מחסור ניכר באחיות לטווח הארוך (שהיקפו שונה בין המודלים). המחסור החזוי לטווח הארוך עומד בעינו גם לפי תרחיש של אחיות עד גיל 65 בכוח העבודה לפי כל אחד מן המודלים.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: המחקר מציע שימוש במודל לבחינת הביקוש שעשוי לשכלל את תהליך התכנון האסטרטגי לטווח ארוך של כוח האדם בסיעוד. מן הפערים שנמצאו בין הביקוש להיצע החזוי נראה כי בנוסף לפעולות הנערכות כיום לגיוס כוח אדם ותוספת מסגרות הכשרה יש לחשוב על דרכים אחרות שיהיה בהן כדי להוסיף כוח אדם למערכת זו.
מס’ מחקר: ר/2011/149
תאריך סיום המחקר: 03/2014
דילוג לתוכן