דף הבית > תקצירי מחקרים > אימוץ טכנולוגיה רפואית על ידי זקנים – שימוש, עמדות והקשר עם מוגבלות ובריאות
אימוץ טכנולוגיה רפואית על ידי זקנים – שימוש, עמדות והקשר עם מוגבלות ובריאות
חוקרים: שירלי רזניצקי1
- מכון מאיירס ג'וינט ברוקדייל
רקע: לאחרונה אנו עדים לגל חדשנות בטכנולוגיות רפואיות. יישומן עשוי לסייע לזקנים להמשיך לגור בביתם בביטחון תוך שיפור איכות חייהם. עם זאת, עדיין חסר מידע על העמדות והנכונות של זקנים ברמות תפקוד שונות לאמץ טכנולוגיות בביתם.
מטרות: לבחון הבדלים בשימוש בטכנולוגיה רפואית ובעמדות כלפיה לפי מאפיינים דמוגרפיים ולפי מצבו התפקודי של הזקן, ולבחון חסמים בפני השימוש בה.
שיטה: ניתוח משני של ארבעה סקרי חתך והסקר החברתי של הלמ"ס, כמו גם ניתוח תכנים שעלו בשבע קבוצות מיקוד עם זקנים ברמות תפקוד שונות. המלצות לקובעי מדיניות גובשו בעזרת מומחים.
ממצאים עיקריים: שימוש נמוך בטכנולוגיה קשור לגיל גבוה, השכלה נמוכה, מצב כלכלי פחות טוב ומוגבלות בתפקוד. לעמדות יש השפעה חזקה על השימוש, גם כשמפקחים על מאפיינים אלה. המחסומים המרכזיים הם: פחד מכשלון, קשיים פיזיים, בושה והתנגדות כללית לטכנולוגיה. הגורמים המקדמים: מודעות לתועלת, בני משפחה שעוזרים ולימוד מותאם לזקן.
מסקנות: למוגבלות עצמה יש השפעה על השימוש מעבר למאפייני הרקע הדמוגרפיים. לעמדות יש השפעה מרכזית על השימוש, ולבני משפחה תפקיד משמעותי בהנגשתה.
המלצות/ השלכות לקובעי המדיניות: יש לעודד שימוש בטכנולוגיה תוך הדגשת תרומתה ותוך הנגשתה והתאמת הלימוד לאוכלוסייה. מטפלים ובני משפחה הם סוכנים מרכזיים ויש לפתח מנגנונים שיאפשרו להם לנהל את הטיפול תוך שמירה על פרטיות הזקן.
מס’ מחקר: ר/2018/290
תאריך סיום המחקר: 11/2021